Cucur merupakan juadah sarapan atau minum petang yang paling mudah untuk dibuat serta mengenyangkan. Namun, walaupun dirasakan mudah, ramai juga dalam kalangan kita yang mengalami kesukaran untuk buat cucur bulat-bulat elok dan sedap dimakan. Idea nak buat cucur apa pun tak ada jadi kenalah cari resepi cucur apa yang boleh dibuat kan?
Untuk anda yang masih lagi tercari-cari idea resepi cucur dan bahan-bahan yang betul supaya cucur menjadi rangup dan gebu, berikut merupakan 7 resepi yang boleh dijadikan panduan!
7 RESEPI CUCUR PALING MUDAH BUAT UNTUK SARAPAN & MINUM PETANG
1.Resepi Jemput Kelapa
Ranggup di luar, lembut dan lemak di dalamnya.
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung (saya guna tepung naik sendiri)
3 sudu tepung beras
1 cawan kelapa (putih sahaja)
1/4 cawan gula (ikut pada kemanisan yang dikehendaki)
Secubit garam
Susu cair
Air secukupnya
Cara-caranya:
-Satukan semua bahan di atas ke dalam besen.
-Masukkan air, sedikit susu cair dan masukkan sedikit-sedikit sehingga dapat adunan yang sederhana pekat.
-Guna senduk atau whisk kacau sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair. Kalau cair tambah sedikit lagi tepung atau kelapa.
-Sediakan periuk atau kuali. Masukkan minyak secukupnya. Jangan sikit sangat, nanti jemput-jemput tak terapung dan leper.
-Pastikan minyak betul-betul panas, masukkan jemput guna tangan. Bila kekuningan dan garing, angkat dan toskan minyak.
-Pastikan minyak betul panas, untuk elakkan jemput-jemput serap minyak.
2.Resepi Jemput Ikan Bilis
Bahan-bahannya:-
-2 cawan tepung gandum
-Segenggam ikan bilis
-Cili hilis secukupnya
-Daun sup/kucai
-Bawang besar hiris secukupnya
-Sedikit garam dan kiub ikan bilis
-1/4 sudu kecil soda bikarbonat
-Air panas 1/2 cawan
-Air biasa 1 1/2 cawan..
Cara-caranya:-
-Satukan bahan A dalam bekas besar. Masukkan air panas dan air biasa..
-Gaul sebati..
-Biarkan 5 minit
-Panas kan minyak..
-Dan boleh lah menggoreng hingga kekuningan
3.Jemput kentang bilis
Bahan-bahannya:-
-Air sejuk (air penapis yang cold tu)
-Tepung gandum..anggaran dalam 2 cawan
-Bilis, bawang putih, cili sebiji 2 je ..tumbuk halus + garam dan serbuk perisa sikit masa tumbuk tu.
-Kentang racik halus-halus
-Bawang besar hiris
-Serbuk penaik 1 sudu kecil.
Cara-caranya :-
Masukkan tepung, serbuk penaik dengan bahan yang dah kita tumbuk tu tadi, masukkan kentang, bawang besar, gaul rata-rata..baru masuk kn air..air agak-agak je..tepungnya bancuh cair-cair sikit..Jangan pekat sangat. Lepas tu goreng macam biasa..goreng mesti tenggelam minyak..kentang kena halus-halus..fungsi nak cepat masak dan rangup bila makan.
4.Cekodok labu lemak manis
Bahan-bahan:-
1/2 biji labu.
3 cawan tepung gandum
1 sudu serbuk penaik
1 kotak kecil santan
1/4 cawan gula perang atau gula putih (tambah lagi kalau nak manis)
1 biji telur (optional)
Secubit garam
Air
Cara-cara:-
-Labu di buang kulit.
-Rebus atau kukus labu hingga lembut dan empuk
-Bila labu dah empuk.lenyekkan labu.
-Masukkan telu,gula, santan, garam secubit dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga semuanya bergaul sebati.
-Kalau adunan pekat,boleh tambah air hingga dapat adunan yang sederhana (macam nak buat cekodok pisang tu) boleh ambil skit rasa kalau cukup manis semua bolehlah menggoreng.
-Sediakan minyak secukupnya.
-Saya goreng dalam periuk je.
-Jemput adunan dengan tangan atau guna sudu. Saya pakai tangan je, basuh dulu tangan dan sedia mengoreng bila minyak betul-betul panas.
-Goreng hingga kekuningan, dah masak angkat dan hidang.
5.Cucur udang
Bahan-bahannya:-
-1 kg tepung gandum
-Sepaket mauripan
-Udang (saiz udang terpulang kepada kesukaan memasing)
-Sedikit serbuk kunyit
-Garam (secukup rasa)
Cara-caranya:-
1. Sediakan bekas, masukkan tepung, mauripan, garam dan serbuk kunyit bersama. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
2. Selepas mendapat adunan yang dikehendaki masukkan daun kucai dan kacau sebati.
3. Biarkan adunan seketika sehingga ia mengembang.
4. Untuk mendapatkan bentuk cucur udang yang cantik sekata, gunakan senduk besi. Semasa panaskan minyak rendam senduk supaya adunan tidak melekat pada senduk besi.
5. Letakkan udang ke atas cucur yang hendak digoreng.
6. Selepas cucur nampak garing sekata, angkat toskan minyak. Sedia untuk dihidangkan.
6.Cucur roti
Bahan-bahan:-
-8 keping roti (guna roti gardenia)
-3 biji telur ayam saiz besar
-1/2 cawan susu segar
-1/2 cawan serbuk roti
-1 genggam ikan bilis saiz kecil
-1 pokok daun bawang dipotong kecil
-10 batang daun kucai dipotong kecil
-1 labu kecil bawang besar dipotong nipis
-1/2 keping kiub ikan bilis
-Secubit garam
-Cili merah dipotong halus jika suka
-Minyak untuk mengoreng
Cara-caranya:-
1- Roti dipotong kecil-kecil. Masukkan telur dan ramas-ramas bersama roti tadi.Masukkan kiub ikan bilis + garam.
2- Masukkan daun bawang ,daun kucai,bawang besar dan cili yang dipotong halus.Gaulkan semuanya.
3- Masukkan serbuk roti,tambahkan susu sedikit-sedikit sehingga menjadi adunan cucur yang tidak terlalu cair.
4- Panaskan minyak dan goreng terendam sehinga masak.
5-Hidangkan panas-panas bersama cili sos.
7.Cucur sayur rangup
Bahan-bahannya:-
Bahan A:
-1 1/2 Cawan Tepung Gandum *
-1 sudu kecil baiking powder *
-1 sudu kecil garam atau terpulang citarasa anda *
-1 sudu serbuk ikan bilis ..tak ada pun tak apa *
-1 sudu besar minyak masak*
-1 biji telor ayam *
-Semua Bahan yang di tandakan * hendaklah digaul rata
Bahan B:
-1 cawan sayur kobis bulat yang dihiris halus
-1 cawan karet yang dihiris halus
-1 cawan daun sop, daun bawang yg telah dipotong
-1 biji bawang besar yg dihiris halus
-1 biji cili hijau yg dihiris halus / tak mahu pun tak apa. @ saya suka cucur saya bewarna warni
Atau terpulang sayur yang menjadi pilihan anda. 2 cawan air JANGAN dihabiskan, bergantung pada tepung anda, bancuhan jangan terlalu pekat dan cair. Pilihan Lain : Ikan Bilis hendaklah digoreng dahulu baru dimasukkan ke dalam adunan
ATAU Udang Basah yang buang kulit dan dipotong kecil dan dimasukkan ke dalam adunan.
Cara-caranya:-
-Bahan B hendaklah dimasukkan kedalam adunan Bahan A
-Gaul rata supaya menjadi sebati
-Kemudian baru masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang cantik
-Masukkan ikan bilis atau pun udang yang menjadi pilihan anda
-Rasa tahap kesedapan anda
-Rehatkan adunan selama 10 hingga ke 15 minit
-Barulah digoreng
*Selamat mencuba!
Sumber: Resepi Dapur Opah