Mempelbagaikan menu untuk dinikmati bersama keluarga, selain kita menyajikan hidangan utama seperti nasi dan lauk pauk, akan lebih sempurna jika turut dihidangkan manisan sebagai pencuci mulut.
Jadi apa kata kali ini mencuba rasa resipi chesekut yang dikongsikan oleh Laila Aznam ini. Menyediakannya cukup mudah, tanpa perlu dimasak!
RESEPI CHEESEKUT
Tak perlu oven senang dan sedap .
Bahan-bahan:
500gm cream cheese ( philadelphia atau tatura)
1 tin susu pekat manis
1 kotak kecil fresh milk
1peket biskuit Deluxe Crackers ( apa-apa brand pun boleh )
Nestum
Cara-cara;
1. Masukkan cream cheese ,susu pekat manis dan 4 tbsp fresh milk kedalam mixer putar hingga sebati .
2. Lapik loyang dengan plastic
3. Celup biskut dalam fresh milk ,lepas tu susun dalam loyang untuk buat tapak (lapisan pertama)
* celup sekejap sahaja biskut tu , kalau lama-lama rendam jadi lembik .
4. Tuang adunan cream cheese ke biskut dan ratakan .Taburkan nestum.
Ulang step yang sama sehingga habis atau cukup untuk buat lapisan yang terakhir .
5. Pastikan lapisan terakhir ialah cream cheese, tabur nestum .
6. Dah siap masuk ke peti sejuk bahagian chiller semalam ,esok baru boleh dipotong .
Sedap dimakan sejuk-sejuk.
Sumber: laila aznam