Banyak khasiat bawang putih. Tapi nak makan mentah begitu saja, tak lalu rasanya. So kita buat jeruk bawang putih.
Rasanya sedap mcm jeruk buah buahan. Orang yang kolestrol tinggi elok makan bawang putih. Boleh merendah paras kolestrol.
Resepi :
1) Bawang putih 1/2 kg buang kulit.
2) Air secukupnya untuk rebus
*Rebus bawangg putih hingga mendidih dan tutup api. Toskan.
Air gula:
1) Gula 1/2 cawan
2) Air 2 cawan
3) Cuka 1 cawan
4) Garam 3 sudu
* Masak semua bhn hingga mendidih dan sejukkan.
Masukkan bawang putih yang ditos tadi dalam bekas, kemudian tuangkan air gula yang telah di sejukkan. Simpan dalam peti ais.Esok baru makan.
Sumber: Rasidah Shidah
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club