Aiskrim Kacang Merah, Sedap Lemak Manis. Ni Resipi, Boleh Buat Untuk Makan Sendiri!

Share

Sebut sahaja Aiskrim Malaysia tentu sudah ada yang terkenang zaman kanak-kanak. Selalu makan aiskrim dengan bermacam-macam perisa yang enak. Malah diakui dengan makan aiskrim ini sangat  menyegarkan rasanya ketika dinikmati setiap petang ketika pulang daripada sekolah. Nikmat yang tak terkata!

Jadi apa kata hari ini kita sediakan sendiri aiskrim kacang merah yang lemak manis ini untuk dinikmati bersama seisi keluarga. Malah bagus juga dijadikan jualan, maklumlah dengan cuaca panas ketika ini pasti laku keras.

 

 

Perkongsian resipi Zaky Mat Ali ini boleh dijadikan panduan untuk yang pertama kali ingin mencuba untuk membuat aiskrim legend ini.

Aiskrim Kacang Merah

350 gram kacang merah-beli online di sini

2.5 liter air masak

1 cawan gula

1/2 tin susu pekat

1 kotak santan (kecil)

1 tin susu cair

3 sudu tepung jagung

3 sudu sirap

1 sudu kecil garam

 

 

 

Cara penyediaan:

  1. Rendam kacang semalaman. Kemudian rebus sampai empuk dan kisar kasar.
  2. Didihkan air, masukkan gula.
  3. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dan kacau.
  4. Masukkan susu pekat, santan, sirap dan garam.
  5. Masukkan kacang merah dan kacau sebati.
  6. Bila dah sejuk boleh masukkan dalam plastik aiskrim. Simpan dalam peti beku semalaman.

 

BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA