Air barli panggang atau kopi barli antara minuman alternatif bagi menggantikan kopi dan teh. Ketika di bulan Ramadan kita tidak digalakkan untuk minum teh dan kopi bagi mengelakkan tubuh mengalami dehidrasi.
Bagi mereka yang susah untuk mengelakkan diri daripada minum kopi, air barli panggang atau kopi barli sesuai untuk anda. Rasanya lebih kurang sama seperti teh dan kopi. Berikut resipi kopi barli atau air barli panggang yang dikongsikan oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Saddan
AIR BARLI PANGGANG/ RESIPI KOPI BARLI
Bahan-bahan:
100 gm barli
1 sudu besar gula perang/Melaka
Air secukupnya
Cara penyediaan:
1. Sangai barli hingga warnanya keperangan.
2. Masukkan dalam periuk dan tambah 400 ml air.
3. Letak gula perang, dan reneh 15-20 minit.
4. Hidang panas, atau dengan ais.
Rasa kopi barli ini seperti teh tapi ada sedikit aroma kopi. Cuma barli yang sudah disangai itu rasa agak pahit, jadi tidak disarankan untuk dimakan.
Berikut dikongsikan juga fakta dan khasiat barli untuk kesihatan:
*Bijirin Barli kaya dengan khasiat pemakanan seperti fiber, vitamin dan mineral penting (Vitamin B3), thiamine ( Vitamin B1), selenium, iron, magnesium, zinc, phosphorus, copper dan niacin) serta sedikit lemak dan tidak mengandungi kolesterol seperti lain-lain bijirin.
*Jus barli hijau mengandungi 11 kali kalsium daripada susu lembu, hampir lima kali zat besi dalam bayam, tujuh kali vitamin C dalam oren dan 80 mg vitamin B12 daripada 100 gm barli.
*Air barli adalah air yang terbaik untuk anda menghilangkan rasa haus dan menyejukkan badan, terutama pada cuaca yang panas terik. Selain hidratkan badan anda, ia juga boleh mengurangkan haba di dalam badan. Kesan sejuk pada badan selepas anda menikmatinya bukanlah pada suhu air tersebut, tetapi pada ciri-cirinya yang boleh menyejukkan badan.
*Air barli sangat sesuai untuk diamalkan oleh ibu yang mengandung. Barli mencepatkan proses penghadaman, mencegah sembelit, mengawal kadar gula dalam darah untuk mengelakkan sebarang masalah semasa mengandung.
*Air barli boleh mengeluarkan toksik dan air yang berlebihan dari badan. Ini boleh mencegah daripada edema.
*Ibu yang menyusukan anak juga boleh mengambil manfaat air barli untuk meningkatkan kadar penghasilan susu badan mereka. Anda boleh campurkan air barli yang panas dengan satu sudu teh jintan manis, biarkannya selama lima ke 10 minit dan kemudian minumnya.
*Air barli dipenuhi dengan pelbagai nutrisi seperti vitamin B, zat besi, kalsium, magnesium, zink dan selenium yang memainkan peranan di dalam sistem pertahanan badan. Beta-glucan yang sedia ada di dalam beras barli mempunyai kebolehan untuk mengaktifkan sistem imunisasi badan.
Sumber: Dr Kamarul Ariffin Nor Saddan
Artikel berkaitan: Makan Barli Pengganti Nasi, Dr Ni Sarankan Buat Pesakit Diabetes!
Nak Rebus Barli Memang Makan Masa, Jadi Buat Begini Elak Merebus Setiap Hari!
Amal Minun Barli Untuk Jaga Kesihatan. Sebelum Tu, Ketahui Tip Penyediaannya!