Bila kena duduk di rumah akibat PKP tentu anak asyik ke dapur aje mencari makanan atau kudapan. Maklum lah jika tidak ke mana-mana tentu rasa lapar aje.
Bagi yang belum ada idea lagi untuk hidangan buat keluarga apa kata cuba masak agar-agar sedut ini, Agar-agar sedut oren sunquick oleh puan Yatie Eimra ini memang sedap. Makan waktu sejuk memang rasa enak sekali. Jom buat!
Agar² sedut oren sunquick & peach
Kami sekeluarga memang suka agar² sedut oren & pic ni..nak² makan sejuk², rasa nyaman jer kat tekak. Sedap dimakan macam tu je atau boleh gak dimakan bersama susu cair mahupun susu segar..
Agar² tali yang dipotong pendek gak lebih mudah larut walaupun korang tak rendam dulu. Bagi yang nak cuba, ni saya sertakan resipi gunakan cawan penyukat standard
Ads
Bahan-bahan:
2 sudu makan agar² tali (dipotong pendek)
2 sudu makan gula (saya guna 1½ sudu jer)
1 cawan air
1 cawan air gula pic (dalam tin)
2 sudu makan oren sunquick
Sedikit buah pic dalam tin – dipotong kecil
Cara:
Ads
1. Masak agar² tali bersama gula & secawan air hingga larut. Matikan api.
2. Tambahkan air gula pic & pati oren sunquick. Gaul sebati.
3. Sediakan bekas & masukkan buah pic yang telah dipotong tadi. Curahkan larutan agar². Sejukkan hingga agar² mengeras.
TIP
Tips ni bagi yang nak guna serbuk agar². Sukat agar² serbuk ½ sudu kecil (sudu penyukat standard) kemudian buang/keluarkan secubit agar² tadi. Ataupun boleh juga sukat gunakan sudu kecil kfc (ratakan), kemudian buang secubit gak. Kalau taknak buang sikit serbuk agar² tu pun takpe, tapi tekstur agar² korang akan lebih firm sikit je pun.. Agar² sedut ni xpayah kunyah², telan jer terus.. aaa.. tapi potongan buah nyer tu jangan terus ditelan lak, tercekik lak kang
Ads
Jika sukat gunakan cawan minuman teh/kopi, gunakan 1¼ cawan air & 1¼ cawan air gula pic.
Gunakan bekas yang lebar & jangan tuang terlalu banyak/tebal kalau nak cepat keras
Agar² ni saya masukkan dalam 2 bekas sebab nak cepat keras. Dalam 45-60 minit dah mula mengeras & boleh dinikmati cumanya tak berapa sejuk la
P/S: Gandakan sukatan sendiri ye kalau nak buat banyak. Selain buah pic, boleh gantikan nanas dalam tin ataupun potongan buah mangga, memang sedap.
Mak-mak ni selagi boleh memudahkan kerja mereka di dapur, itu yang mereka suka. Mana tidaknya, nak sediakan makanan part paling susahnya nak sediakan bahan. Kalau boleh, nak masuk dapur terus masak je, tapi apakan daya takkan mampulah begitu. hehe.
Yang mana di rumah anak-anak suka menu yang bersup, boleh lah sediakan stok rempah sup siap-siap di rumah macam ni. Bila nak masak, campak je stok rempah dan segala binatang di dalamnya sampai masak, siap! Nak tahu buat macam mana, jom tengok di bawah!
DIY Stok Rempah Sup
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
2 inci halia – dipotong kecil
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh bunga cengkih
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
Cara-cara penyediaannya:
1. Mula-mula masukkan semua bahan ke dalam penapis teh dan basuh. Kulit kayu manis pula perlu diketuk terlebuh dahulu untuk memudahkan korang mengisar.
2. Kemudian, masukkan semua bahan dalam blender, tambahkan air dan kisar sehingga halus. Jika suka, boleh letakkan sedikit minyak.
3. Tuang bahan yang telah dikisar ke dalam bekas bertutup dan simpan ke dalam peti sejuk. Boleh juga masukkan ke dalam bekas kiub ais untuk dijadikan pes berbentuk kiub.
4. Untuk menggunakan masukkan rempah sup yang telah DIY tadi dalam anggap 1 atau 2 sudu besar ke dalam sup secukup rasa.
Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Kredit resipi: Mas Lieyana
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Roti John merupakan hidangan ringan yang menjadi kegemaran ramai terutamanya di bulan Ramadan. Selain beli di bazar Ramadan boleh buat homemade di rumah. Tak susah pun.
Kalau sudah tahu resipinya, tak perlu lagi beratur panjang untuk membeli di bazar Ramadan. Jika anda penggemar Roti John, cubalah buat sendiri. Pasti puas hati. Resipi perkongsian saudari Tengku RosElyza Raja Muhammad ni nampak mudah. Jom cuba!
Resipi Roti John Homemade
Tak Susah Pun Nak Buat
BAHAN-BAHAN:
Roti john/roti oblong (belah tengah)
Daging kisar ramly (daging burger pun boleh)
Bawang merah, cili merah & cili api – dihiris
2-3 biji telur
Planta secukupnya
Sos cili secukupnya
Mayones secukupnya
Sos Thousand Island secukupnya
Sayuran : Timun, kubis – disagat halus
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan telur, daging, bawang, cili dan juga garam. Ketepikan.
2. Sapukan planta pada roti. Ketepikan.
3. Cairkan sedikit planta di dalam kuali. Kemudian masukkan campuran daging dan telur tadi. Biarkan hingga masak.
4. Tekap roti di atas daging tadi. Biarkan seketika baru diterbalikkan.
5. Bila dah masak, angkat.
6. Letakkan sayur serta sos cili, mayones dan sos Thousand Island.
7. Potong ikut saiz bersesuaian dan sedia untuk dinikmati.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...