Dah kalau namanya netizen ni, apa yang kita buat semuanya tak akan puas di mata dia. Ada saja salah kita di sana sini sampaikan kita pula naik rimas dengan komen diorang!

Semua perlu tahu ye, lain orang lain minatnya. Tak semua sama ‘taste’ dengan kita! Jadi, tak perlu la kita nak bunyi itu ini apa yang orang tu pilih. Dah itu kemahuannya, kita sokong sahaja asalkan benda tu bukan barang terlarang, eh?! Oppsss. Jom Ikuti sharing berguna ini!

Bila kita beli beg harga RM5000. Terus ada komen,

“Kalau saya ada RM5000 saya tak beli bag lar. Saya beli emas”.

“Kalau saya ada RM5000 saya simpan unit trust”.

Kawan-kawan. Begini. Cara kita nikmati kepuasan hidup tak sama. Cara kita memberi hadiah untuk diri sendiri pun tak sama. Minat kita juga berbeza-beza.

Ada orang, cukup suka memasak. Tapi dia tak kisah guna alat memasak kedai RM2. Ada orang, dia suka hadiahkan diri sendiri dengan benda yang memberi kepuasan pada dia.

Contohnya periuk harga mahal. Pada sesetengah orang, mungkin tak sesuai. Namun pada dia, dia puas dan bahagia sangat. Jadi rajin masuk dapur, jadi memasak dengan senyuman memanjang.

IKLAN

Ada orang suka handbag sebab dia membawa emotional drive. Mungkin dia nak rasa tambah rasa seronok, confident dan bring more vibes utk berkerja lebih keras. Ada juga masa bukannya nak pakai bag mahal tu sentiasa, sekadar rasa kepuasan memiliki. Kalau dia tak nak, dia boleh jer preloved dgn harga yg lebih kurang kalau pandai jaga. Boleh juga jadi satu investment.

Sama juga dengan orang yang sangat minat travel. Ada duit lebih, terus pergi travel. Dia tak kalut nak simpan unit trust, dia tak kalut nak beli emas.

Bagi dia, travel itu bahagia. Biar tiada simpanan berjuta, namun dia ada sejuta memori yang orang lain tiada. Hidup singkat, dia nak nikmati dunia kiriman Tuhan ini seberapa banyak dia mampu.

Apakah dia salah? Pada aku tidak.

Apakah peminat periuk itu salah? Pun tidak.

Apakah yang suka membeli emas itu salah? Tidak juga.

Apakah yang suka beli rumah, melabur unit trust itu salah? Pun tidak.

Semua betul dengan cara yang tersendiri. Semua bahagia dengan cara mereka. Tiada penimbang mampu mengukur unit kebahagiaan kerana bahagia orang ini berbeza!

Yang salah cuma orang yang rasa dia betul dan nak suruh orang ikut dia sahaja. Dia suka emas, dia salahkan kaki travel tak simpan emas. Dia suka beli rumah, dia marah orang suka beli periuk mahal tak beli rumah. Dia suka simpan duit dalam bantal, dia salahkan orang org beli handbag mahal.

Haa, itu yang salah.

Kita tak sama. Emosi dan pemikiran juga tak sama. Apa target yang kita nak pun tak sama. Jadi jangan ringan sangat mulut kita nak condemn orang selagi orang yg nak guna duit tu tak menyusahkan hidup kita atau ambil duit kita.

Tidak salah cuba educate orang berdasarkan apa tindakan paling tepat yang kita rasa orang perlu ikut…

Namun adalah salah jika kita paksa orang ikut cara kita tanpa meraikan pendapat orang.

Haa, gituh! YANG PENTING UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI🤗

Sumber : Norzulaiqha Binti Zulkifli

p/s : Nak cari perkakas rumah yang cantik-cantik? Meh tengok kat sini!