Menyambut kedatangan Ramadan yang bakal tiba beberapa hari lagi, baik suri rumah atau ibu bekerja, pastinya pelbagai persiapan terutama untuk menyediakan hidangan berbuka menjadi keutamaan kini. Tambah-tambah lagi bagi yang bekerja.
Menyediakan hidangan pasti mengambil masa yang agak lama. Jadi, untuk memudahkan anda, ada 7 resipi pes atau perencah yang dikongsi oleh Puan Asrimah Bakri di laman facebook nya.
Menurut Puan Asrimah, beliau boleh menjimatkan masa hingga 4 jam memasak dengan membuat persediaan ini. Sesuai sangat untuk supermom yang selalu sibuk!
Malah, dengan adanya stok pes ini, anda boleh memasak pelbagai lauk-pauk dalam masa 30 minit saja! Mudah, cepat dan menjimatkan masa. Malah, anda juga tidak perlu tergesa-gesa untuk menyediakan hidangan.
Pelbagai pes ini boleh dijadikan perencah serba guna untuk memasak lauk-pauk harian anda. Kegunaannya boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti serta cita rasa anda sekeluarga.
1. Resepi Pes Sambal Tumis
Bahan-bahan
Bawang besar 2 biji
Bawang besar 2 biji (hiris bulat)
Bawang putih 5 ulas
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa
Cara-cara
1. Tumis semua serentak sampai pecah minyak dan naik bau.
2. Masukkan asam jawa, garam, gula, perasa dan hirisan bawang. (seimbangkan rasa)
3. Apabila siap, biarkan sejuk. Boleh bekukan.
4. Bila nak makan nanti boleh defrost dan goreng ikan bilis untuk masukkan ke dalam sambal tumis itu. Boleh juga digunakan untuk memasak mi goreng, bihun goreng, dan sebagainya.
2. Resepi Pes Asam Pedas
Bahan-bahan
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 6 ulas
3 inci halia
2 batang serai tetak
Seikat daun kesum
1 sudu besar halba
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa.
Cara-cara
1. Panaskan minyak terlebih dahulu. Kemudian, masukkan halba, serai dan terus tumis lada sampai pecah minyak dan naik bau,
2. Masukkan pati asam jawa, garam, gula, perasa dan daun kesum. Masak dalam 3 minit lagi.
3. setelah siap, sejukkan seketika dan boleh dibekukan.
4. Bila nak guna, defrost dan masukkan ayam / ikan, bendi, tomato, atau air asam lagi.
3. Resepi Pes Tomyam Merah
Bahan-bahan
Bawang Merah 10 biji*
Bawang besar 5 biji*
Bawang putih 5 ulas*
Segenggam cili kering* (tidak perlu rebus, terus masukkan dalam pengisar)
Cili api 10 biji* (optional)
Lengkuas 1 inci*
Halia 3 inci*
Serai 5 batang*
Daun limau purut 5-6 helai*
5 biji air limau purut
Sos ikan (nam pla)
Cara-cara
1. Tumis semua bahan bertanda * di atas kecuali air limau purut dan sos ikan.
2. Setelah naik bau dan pecah minyak, baru masukkan air limau purut dan sos ikan nam pla.
3. Akhir sekali masukkan garam, gula bersama 1 sudu serbuk perasa (Saya guna Maggi Cukup Rasa sebagai pengganti kiub).
4. Dah siap, macam biasa boleh bekukan ia.
5. Bila nak makan, didih pes ini bersama air dalam periuk, masukkan ayam / daging / makanan laut/ sayur-sayur, dan tabur daun ketumbar.
Tip: Kalau nak tomyam yang betul-betul pekat, kisar tomato menjadi pes dan masukkan ke dalam tomyam. Untuk membuat tomyam kungfu, masukkan susu pekat 3 sudu.
4. Resepi Pes Tomyam Putih
Bahan-bahan
Bawang merah 10 biji*
Bawang besar 5 biji*
Bawang putih 5 ulas*
Cili Api 10 biji (tetak)*
Lengkuas 1 inci*
halia 3 inci*
Serai 5 batang*
Daun limau purut 5-6 helai*
5 biji Air limau purut/( semasan yang anda mahu)
Sos ikan (nam pla)
Cara-cara
1. Tumis semua bahan bertanda * di atas kecuali air limau purut dan sos ikan.
2. Bila naik bau dan pecah minyak, masukkan air limau purut dan sos ikan nam pla.
3. Akhir sekali, perasa dengan garam, gula bersama 1 sudu serbuk perasa (Saya guna Maggi Cukup Rasa sebagai pengganti kiub).
4. Dah siap, macam biasa boleh bekukan ia.
5. Jika mahu makan, didih pes ini bersama air dalam periuk, masukkan ayam / daging / seafood / sayur-sayur, dan tabur daun ketumbar.
Tip: Agar tomyam ‘kaw’, masukkan susu pekat 3 sudu.
5. Resipi Pes Rendang Ayam
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji
Bawang kecil 10 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 3 inci
Lengkuas 2 inci
Kunyit hidup 2 inci (jika suka)
6 batang serai
2 genggam Cili kering( tidak perlu rebus ,masuk terus mask pengisar)
Santan kotak 2
Daun kunyit dan daun limau purut hiris halus.
Cara-cara
1. Kisar dan tumis semua bahan di atas sampai pecah minyak dan naik bau.
2. Masukkan santan, garam, gula, perasa, daun limau purut, dan daun kunyit.
3. Dah siap, macam biasa boleh bekukan ia.
4. jika nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali dengan air secawan.
Masukkan ayam, masak sampai kering atau hingga ayam empuk.
6. Resipi Pes Sup
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji
Bawang kecil 10 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 5 inci
6 batang serai
6 sudu besar Rempah sup
Rempah 5 sekawan (jika suka)
Cara-cara
1. Kisar semua bahan kecuali rempah 5 sekawan.
2. Tumiskan rempah 5 sekawan terlebih dahulu. Kalau yang suka light soup, tidak perlu gunakan rempah ini. Apabila naik bau, bolehlah masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi 2 minit. Akhir sekali, perasakan dengan garam gula dan perasa.
4. Siap. Bekukan.
5. Bila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air secukupnya dan tambahkan ayam segar dan sayur pilihan. Boleh dimakan dengan nasi putih, bihun, mi, soto nasi, atau wantan.
7. Resipi Pes Kari
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji*
Bawang kecil 10 biji*
Bawang putih 6 ulas*
Halia 5 inci*
6 sudu besar rempah kari daging
Rempah 5 sekawan
1 sudu halba
Cara-cara
1. Kisar semua bahan kecuali rempah 5 sekawan.
2. Tumiskan rempah 5 sekawan terlebih dahulu. Kalau yang suka light soup, tak perlu gunakan rempah ini. Kemudian apabila naik bau, masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi 2 minit. Akhir sekali, perasa dengan garam gula dan perasa.
4. Siap. Bekukan.
5. Apabila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air, asam jawa dan tambahkan ayam / daging / ikan segar bersama sayur pilihan. Boleh juga dibuat makan dengan mi kari. Masukkan ayam yang dipotong kecil.
Selamat memasak!
Sumber: Facebook Asrimah Bakri