Hari ni cuti mengundi mesti mak-mak malas nak turun ke dapur. Maklumlah mood mengundi tak habis lagi.
Kalau rasa penat nak masak untuk makan malam ni, apa kata cuba resipi sardin tin kreatif ni. Serius sedap dan senang.
Himpunan resipi menggunakan sardin tin ini anda boleh cuba. Memang menarik dan sedap!
#RESIPI 1
SARDIN TIN MASAK LEMAK CILI PADI
Bahan-Bahan:
1 tin sardin saiz besar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
7 biji cili padi
1 batang serai
1 helai daun kunyit
250ml santan
3 biji ubi kentang
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 keping asam gelugur
300ml air
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
2. Panaskan periuk, masuk sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Masuk air kira-kira 300ml. Setelah mendidih, masukkan
santan, garam dan daun kunyit, kecilkan api.
3. Masuk kentang dan setelah kentang sedikit lembut, masukkan cili padi dan ikan sardin dengan sosnya sekali. Biarkan sekitar 5 minit, mati akan api dan angkat.
4. Boleh hias dengan sedikit hirisan daun limau purut sebelum dihidangkan. Sedia dinikmati.
#RESIPI 2
SARDIN TIN MASAK TOMYAM
Bahan-Bahan:
1 tin sardin -saiz besar
4 batang serai saiz sederhana – ketuk
1 inci lengkuas – ketuk
8 biji cili padi – ketuk
1 kiub perencah tomyam Knor
1 biji bawang besar
3 helai daun limau purut (urat tengah tu buang)
2 helai daun ketumbar jawa
Sedikit perahan lemon
Cara Memasak:
Ads
1. Rebus air bersama serai, lengkuas dan cili padi.
2. Masukkan perencah tomyam, kuah sardin dan bawang.
3. Bila dah menggelegak, masukkan sardin, daun limau purut, ketumbar jawa. Biarkan mendidih dan dikacau sentiasa.
4. Bila kuahnya dah pekat, perahkan lemon dan perasakan dengan sedikit garam. Biarkan masak seketika.
5. Angkat dan sedia dinikmati.
#RESIPI 3
SARDIN TIN MASAK PAPRIK
Bahan-Bahan:
1 tin sardin besar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1sm halia
5 biji cili padi -ketuk
1 batang serai
3 helai daun limau
Sedikit lobak merah, jagung mini dan sayuran lain
Garam dan air asam jawa
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
Ads
2. Masukkan cili padi dan kesemua sayura lain.
3. Masukkan kuah sardin dan gaul rata.
4. Akhir sekali masukkan sardin dan letakkan sedikit asam jawa. Biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam dan taburkan hirisan daun limau purut.
6. Apabila mendidih, angkat dan sedia dinikmati.
#RESIPI 4
GULAI LEMAK KUNING KELADI IKAN SARDIN
Bahan-Bahan:
1 tin sardin besar
100gm keladi -dibasuh dan direbus
2 biji bawang besar
5 biji cili padi
1 liter santan
1sm kunyit hidup
1 batang serai -ketuk
2 keping asam keping
Garam secukup rasa
Cara Memasak:
1. Kisar bawang merah, cili padi dan kunyit hidup hingga sebati.
Ads
2. Masukkan ke dalam periuk bersama sedikit air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan kuah sardin, keladi, serai dan asam keping. Biarkan mendidih.
4. Masukkan santan bersama sardin dan biarkan mendidih.
5. Angkat dan sedia dinikmati.
#RESIPI 5
ASAM PEDAS SARDIN TIN
Bahan-Bahan:
20 tangkai cili kering -dikisar
2.5sm kunyit hidup -dikisar
6 biji bawang merah -dikisar
5 ulas bawang puth -dikisar
3 batang serai -diketuk
4 helai daun limau purut
3 sudu asam jawa -dicampur dengan 1 cawan air
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik garing.
2. Setelah garing masukkan kuah ikan sardin dan kacau rata selama tiga minit.
3. Kemudian masukkan ikan sardin dan tuangkan pula air asam jawa. Masukkan juga limau purut dan juga serai.
4. Kacau hingga sebati dan biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya dan angkat.
Mana satu resipi paling disukai? Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Mencari keunikan dalam melayan tetamu dan semestinya juga dalam masa yang sama tuan rumah ingin berjimat. Jadi ada baiknya menyediakan hidangan kek yang ringkas ini.
Apa yang lebih menarik, ianya dimasak di dalam bekas yang bersaiz kecil. Jadi mudahlah setiap tuan rumah menghidangkannya kepada tetamu yang datang. Terbaik idea ini dan bolehlah dicuba.
KEK MOIST COKLAT BAJET
Lama tak up resipi, kes demam haritu tak up up resipi tuk follower dan frens Hus.
Hari ini nak share resipi kek moist bajet sikit. Takpe kan. Hehe. Mesti korang gigih buat nanti.
Jom tengok bahan bahan dia,Hus guna gelas IKEA warna warni tuu, senang nak bajet gram dia, dan satu gelas tu 250 gram.
Kek moist ni kurang manis ye, sebab Hus tak boleh makan kalau tersangat la manis, so dah kurangkan gula dan susu tu k.
Tepung gandum mix tepung kek 250g
Telur gred A 2 biji
Serbuk koko 200 gram, guna gelas tu sikit je lagi nak penuh,
Susu cair 1gelas
Susu pekat separuh
Minyak 1gelas
Gula 1gelas
Esen vanila sudu kecik jer
Serbuk penaik sesudu kecik je
Sida bikarbonat sesudu kecik je
Ok, cara cara dia korang buat camni,
1. Mix gula dan telur sampai kembang, pastu letak tepung sikit sikit yer.
2. Dah sebati tu, leh la letak serbuk koko, kacau guna spatula k, jangan mix, nanti bertaburan la debu debu si koko tu.
3.Then baru masukkan yang lain lain, susu cair, susu pekat, esen, soda, serbuk penaik. Mix sampai la takde ketul ketul.
4. Lagi lama mix, lagi gebu kek. Dah siap semua, letak dalam bekas. Ikut korang la ye nak letak dalam bekas camne, asal boleh kukus.
5. Hus letak siap siap bekas kecik, senang nak makan, habiskan satu satu. Hehe. Kukus je sampai masak. Dalam 40 minit camtu.
6. Then kita buat la dia punya topping, topping ni boleh jeel buat manis sikit atau taknak manis pom takpe, ikut korang jugak.
Bahan topping ni Hus guna 3 ni je. Bajet kan, haha
Coklat bar, ikut laa jenama apa, yang mahal coklat ni, lagu best, orang la kata. Hehe
Susu cair lebih dari yang kek tadi, separuh cawan ikea.Minyak atau buttercup, pilihan k.
Yang nii Hus masukkan dalam oven, panaskan kejap je dah cair, hehe, tak perlu water boiled tu, apetah orang panggil.
So, dah siap kek kita, kita tuang je topping atas tu dan letakla ape ape korang suka sebagai hiasan, tak letak pom takpe.
Hus suka makan terus, fuhhhh, sehari 3 bekas tu Hus je makan. Haha. Pagi petang malam, sedap giler. Tak puas makan, anak anak makan 3 4 sudu je g main dan datang balik, kek habis da.
Nota kaki : Pastikan masa kukus jangan buka tutup tudung pengukus, dan api sentiasa sama, nak elak dari kek bantat, bahasa orang luar Hus tak tahu ape dia, maksudnya untuk taknak kek tak naik, gitu laa lebih kurang.
Selalu kalau beli pisang, awal je makan beria, lepas tu dibiarkan atas meja gitu je sampai naik lebam! Dari biar terbiar je membazir, apa kata buat kek pisang. Boleh buat makan minum petang, ye dak?
Baru-baru ini Azlina Ina ada berkongsi resipi kek pisang gula perang gebu, siapa tak kenal kan pemilik akaun Facebook ni yang selalu berkongsi resipi kek dan biskut yang sedap-sedap dan confirm jadi! Jom tengok step by step nak buat keknya!
Kek Pisang Gula Perang Gebu
Bahan-bahannya :-
250g pisang berangan
270g gula perang (boleh kurangkan kalau pisang manis)
200g minyak jagung/masak
150g tepung gandum
1 sk soda bikarbinat
1 sk baking powder
3 biji telur
Cara-caranya :-
1. pisang berangan lecek yg berangan tu pisang jgn ko yg berangan mmg xsiap la kek.
pisang emas pn boleh tp sebab pisang emas semua org dah bawak belayar😂 jd guna pisang lain pisang awak boleh tp pisang awak awak kat mana😂 xjumpa
2. gula perang ok kat kedai ade jual mesti ade tanya mak gula xperang boleh😏 ko tukau la tajuk berita caption td kalau dah xnak gula perang.bukan ade org mrh pn pakai la gula ape pn kek tu kau yg makan😂
3. minyak jagung kalau gaji naik bulan depan kalau gaji cukup2 makan ko pakai je la minyak biasa jgn pkai minyak tanah je sudah kang tebakar plak perut ko😂
4. tepung gandum+baking powder+soda bikarbonat 1sk ayak lah jgn malas sgt. kot malas ayak ko nak pakai tepung self rising pn boleh klau ko pemalas tahap makan sambil baring😂
5. telur gred A telur mahal xyah banyak2 ko beli telur kat kedai acheh 5 biji 3 biji wat kek 2 biji wat telur dadar
6. blend semua bahan dalam senarai td kecuali tepung dan pisang dah sebati masuk pisang blend sekejap
7. tuang dalam tepung
8. masuk kan dalam loyang bakar suhu 180 masa 40 mnt smpai masak
Siap! Sedia untuk dihidang! Nampak gebu gebas kan?
Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!
Comel betul adik-adik BK buat Challange kumpul marshmellow!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Jodoh pertemuan, ajal maut semuanya ketentuan Tuhan. Kita hanya mampu merancang tapi dia yang menentukan segalanya.
Kegembiraan bergelar ibu dan ayah hanya seketika bila mana isteri tersayang pergi buat selama-lamanya. Lebih memilukan, arwah tidak sempat menatap wajah si kecil.
Demikian kisah yang dikongsikan oleh saudara Izrul Mat Taib apabila isteri tersayang tidak sempat melihat anak sulung mereka membesar kerana di jemput Ilahi selepas 40 hari melahirkan.
Allahyarhamah Norehan Zainal dikatakan meninggal dunia pada 14 Januari lalu kerana mengalami kompilasi darah beku di jantung tanpa melihat anak mereka, Annur Ayesha.
Baru-baru ini (8 September ), pasangan ini sepatutnya menyambut hari ulang tahun perkahwinan buat kali kedua.
Namun, mereka hanya mampu merancang, biarpun tidak dapat menyambut bersama isteri tersayang, saudara Izrul membawa anak kecil mereka ke pusara arwah isterinya.
Hari ni ulang tahun perkahwinan kita syggg yg ke 2thun..sdih xdpt smbut ngan awk tahun lpas pon kita smbut biase2 je awk ckp xpe tahun dpn kita smbut bertiga meriah skit sbb ade ank tapi tahun ni kita smbut at sni je cme alam kita berbeza…
Kadang hati ni rasa redha kdg x sy sygggg awk sngt2 trbyang2 awk ade lagi ngan sy…da lame nk mlwat awk tapi hari ni sy ambk cti nk bwak ayesha jmpe awk sbb hari ni ulang tahun perkahwinan kita…..
kdg sy rasa down sngt2 tapi hdup prlu dtruskan hrap awk damai la dsana dan smga awk dtmpatkn dklngan org beriman smga suatu hari nnt kita dpt berkumpul kluarga kcik kita nnt d syurga……
Sy ngan ayesha syggg awk sngt2….awk sntiase dhati sy love u sygggg
#8-9-18
#8-9-2020
#ulangtahunperkahwinanke2
#sytetapsygggawk
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Selepas insiden membawa dua lelaki ke dalam rumah, kali ini pempengaruh doctor selebriti, Dr Say diuji sekali lagi bila mana pembantu rumahnya mengasari anak ketiganya yang baru berusia 10 bulan.