Ada orang jenis kalau makan mesti nak pedas makanan tu. Tak pedas tak sah! Haa dah kalau ‘hantu’ sangat makanan pedas, boleh la buat stok sambal guna resipi dari Afy Al Habibi ni. Boleh tahan nama sambalnya tu, terliur dibuatnya! Makan dengan nasi panas-panas, ada ulam sikit dan telur mata pun dah ngam tau! So….tunggu apa lagi, jom cuba!
Memang berhantu koleksi sambal cikgu kali ini. Sambutan sangat meriah sekali di fb cikgu. Jadi kepada kawan MAHN cikgu kongsikan juga di sini. Banyak lagi yang akan cikgu pecahkan rahsia sambal sedap lain kali nanti.
Ada lima sambal kesemuanya.
Resepi ada dekat gambar di bawah.
1.Sambal belacan menyengat
2.Sambal kicap mabeless
3.Sambal ayam penyet mengosek
4.Air asam ketagih
5.Sambal jantan power
Perghh baca nama pun tak nak kalah ya. Aha. Begitulah tentang rasanya. Kepada peminat sambal, sila buat stok macam cikgu. Cikgu sempat baca komen lepas kawan yang musykil takut sambal rosak kalau buat stok banyak begini.
Usah risau. Ikut tips cikgu. Banyak kali dah cikgu buat. Kena betul cara simpan dan gunanya.
Pastikan guna sudu kering setiap kali mengambilnya sahaja. Tapi cikgu yakin sambal tu tetap takkan bertahan lama juga. Mesti cepat habis punyalah.
RESEPI SAMBAL BELACAN MENYENGAT
1. Sediakan bahan-bahan di bawah;
– dua genggam cili padi merah + hijau
– *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong)
– *1/4 bawang Holland
– *1 biji tomato saiz kecil
– *1 ulas bawang putih
– *2 inci belacan
(bahan bertanda *dibakar atas pan terlebih dahulu)
2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar.
Tambahkan :
– 3 sudu besar cuka
– 1/2 sudu kecil garam
– 2 sudu besar gula
– secubit dua ajino
– sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat)
* kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau citarasa sendiri*
3. Selepas itu, kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
RESEPI IBU SAMBAL KICAP MABELESS
1. Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*
RESEPI SAMBAL AYAM PENYET MENGOSEK
Ads
1. Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah + hijau
– 1/2 biji bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– 2 genggam kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– 1/2 inci belacan
2. Gorengkan bahan-bahan di atas untuk seketika.
Cikgu goreng asing cili dengan bahan lain.
3. Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*
4. Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga sedikit garing.
5. Masukkan pula baki ikan bilis tadi.
Biarkan sambal terus masak dalam api perlahan.
6. Perasakan sambal dengan nisse @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa.
Kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
7. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
Ikut tips penyimpanan cikgu untuk tahan lama. Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama letakkan dalam freezer.
Untuk tempoh 2-3 minggu memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan diluar peti.
*Gunakan sudu kering setiap kali mengambilnya*
Ads
RESEPI AIR ASAM KETAGIH
*Ada sedikit kelainan dalam resepi cikgu berbanding yang dulu*
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi*
Nak makan baru letak.
1. Sediakan bahan-bahan berikut.
– 2 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 biji bawang besar Holland
– 1 biji tomato
– 3 ulas bawang putih
– 1 inci belacan
Belah dua bahan di atas kecuali belacan. Bakar atas pan non stick.
2. Selepas dibakar, sediakan bahan tambahan;
– 5 biji limau kasturi
– 2 biji limau nipis.
Perah jusnya. Asingkan biji.
– 5 tangkai cili padi hijau
– 5 tangkai cili padi merah
3. Masukkan semua bahan di atas dalam pengisar.
4. Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa.
(Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air)
* Ikut kepekatan yang diingini*
4. Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.
5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
Ads
6. Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan.
– Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk.Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
RESEPI SAMBAL JANTAN POWER
Sediakan bahan-bahan di bawah:
– dua genggam cili padi merah
– 2 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam ( atau masukkan sikit-sikit)
Kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri.
– 1/2 cuka dari sukatan cili dalam blender
*boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka*
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dan selepas sehari dua cili semakin sedap untuk dimakan.
Ikan cenceru sumbat sambal adalah hidangan yang terlajap sedap untuk seisi keluarga. Bagi yang inginkan kelainain menu hidangan di raya ke tiga, apa kata masak hidangan ini. Nasi gerenti bertambah. Anak-anak pun suka.
IKUTI PERKONGSIAN INI.
Ok ni resepi arwah mak. Ikan cencaru belah belakang. Resepi ada setiap gambar.
Bahan-bahan:
–bawang -cabai kering -serai -daun kunyit -ayax asam jawa -gula -garam
Cara penyediaan:
P/s kalo hampa dah buat dan kena dgn citarasa hampa.Saya minta sedekah kan Al-Fatihah kat arwah mak saya. Selamat mencuba.
Selalu juga berlaku bila ada bahan masakan seperti kentang atau halia dan sebagainya yang dibeli tidak dimasak dalam tempuh tertentu akan mudah menjadi busuk dan terus tersimpan di dalam kabinet atau peti sejuk.
Tiba waktu hendak dimasak sudah busuk. Jadi hendak dibuang sayang. Ada yang menganggap masih boleh di’selamat’kan dengan cara potong bahagian kentang yang telah busuk dan ambil bahagian selebihnya untuk digunakan dalam masakan.
Adakah tindakan ini selamat?
Menjawab persoalan itu, apa kata kita baca perkongsian daripada saintis Dr Suri Roowi yang mengatakan bahawa ada beberapa sumber makanan yang boleh membawa kesan toksik pada hati.
Nak tahu detail, ini perkongsiannya.
Sumber-sumber yang sebabkan KESAN TOKSIK kepada HATI
Halia Busuk.
Halia busuk mengandungi bahan safrole yang boleh rosakkan hati dan boleh sebabkan kanser hati jika diambil berterusan.
Kentang Busuk
Kentang busuk mengandungi bahan mycotoksin. Bahan ini boleh sebabkan toksik kepada hati
Ubi Kayu yang Tidak Diperoses Betul
Ubi kayu yang tidak diperoses dengan betul juga boleh sebabkan kerosakan hati. Ia disebabkan oleh kehadiran bahan yang dikenali sebagai ‘cyanogenic glucoside’.
Ianya mungkin lebih mudarat kepada sesiapa yang telah ada masalah hati.
Kaedah yang paling baik untuk mengurangkan bahan toksik dalam ubi kayu adalah dengan cara memarut.
Dengan cara ini, bahan toksik akan ditukarkan kepada bahan lain dan hilang di udara.
‘Pesticide’
Bahan ‘pesticide’ juga boleh sebabkan kerosakkan hati.
Teknik yang paling berkesan untuk hilangkan racun adalah dengan merendam sayur-sayuran dalam larutan garam.
Kepekatan yg disarankan adalah 20 g garam dalam 1 liter air dan direndam selama 5 minit.
Kemudian, dibilas dengan air mengalir selama lima minit.
Teknik ini mampu mengurangkan sisa racun sehingga 95 peratus
Kacang Tanah, Beras dan Jagung Berkulat
Kacang tanah, beras dan jagung berkulat ada bahan aflatoksin yang boleh sebabkan kerosakkan pada hati.
Apakah sumber yang baik untuk BANTU KESIHATAN HATI?
Makan / Minum Cincau Hitam
Cincau hitam boleh memberikan kesan pelindung kepada hati. Kajian saintifik mendapati enzim-enzim petunjuk kerosakan hati seperti SGOT, SGPT dan ALP menurun dengan ketara selepas memakan @ minum cincau hitam.
Minum air Dukung Anak
Kajian yang dilakukan pada pada 2008 menunjukkan pokok Dukung Anak membantu mengatasi masalah hati.
Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.
Cuaca sejuk dan dingin ni pastinya enak jika makan makanan yang hangat dan menyegarkan seperti sup soto. Bukan itu sahaja, soto juga dilengkapi dengan menu sampingan yang lebih menyedapkan hidangan itu.
Mengikut resipi yang dikongsikan oleh Khadijah Jaafar menu ini juga tidak susah untuk dibuat dan lebih menjimatkan. Selain itu, pengguna profil Facebook ini juga ada berkongsi rahsia buat sambal kicap yang lebih sedap dan tahan lama. Selamat mencuba!
4 sekawan (cengkih, bunga lawang, kayu manis, pelaga)
Bahan Kisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
Cara-Cara:
– Tumiskan 4 sekawan dan bahan kisar. Tumis sehingga naik bau & sedikit kuning. Kemudian, masukkan ayam bersama dengan rempah soto/rempah sup. Jika tiada rempah soto ganti dengan rempah sup.
– Kacau sehingga sebati dengan ayam. Bila sudah sebati dengan ayam, tuangkan air. Masukkan serbuk lada putih, perasakan dengan garam. Masakkan sehingga mendidih & ayam masak.
– Setelah masak, keluarkan ayam. Gorengkan ayam sehingga luarnya garing. Angkat dan carikkan ayam.
Sambal Kicap
Bahan-Bahan:
2 genggam cili padi hijau
2 ulas bawang putih
Kicap
Cara-Cara:
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng. Bila digoreng sambal kicap akan tahan lama & lebih sedap.
– Kisarkan dalam blender dengan kicap. Kicap tu letak sehingga tutup paras cili.
– Kisar sehingga hancur semuanya.
Bergedil
Bahan-Bahan:
5 biji kentang – kupas kulit dan potong setebal 1/2 inci
3 sudu besar daging cincang/ayam cincang
3 sudu besar bawang goreng
Sedikit daun sup
¼ sudu kecil serbuk lada putih
Garam
1 biji telur ayam
Cara-Cara:
– Goreng dulu ubi kentang sehingga lembut dan kekuningan.
– Lenyekkan ubi kentang semasa masih panas. Masukkan daging cincang, daun sup, lada putih dan garam. Bentukkan bergedil.
– Panaskan kuali. Sementara itu, pecahkan telur, kacau telur.
– Celup begedil di dalam telur dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Tunggu sehingga bahagian bawah begedil keras sedikit baru dialihkan untuk mengelak begedil dari hancur.
Selepas dua tahun bergelar ibu tunggal, penyanyi era 80-an, Suliza Salam selamat melangsungkan pernikahan dengan jejaka pilihan, Ismail A Samad, kira-kira jam 11 pagi hari ini.