Ramai yang tahu kerabu tu banyak jenis. Macam kerabu buah, kerabu sayur, kerabu ayam. Yang suka makan kerabu selalunya makan je semua jenis kerabu. Betul tak?
Untuk yang suka makan kaki ayam, menu kerabu kaki ayam boleh jadi penambah atau pencuci mulut. Teksturnya yang lembut dan rasanya yang sedikit masam boleh diratah macam tu je.
Sama juga dengan kaki ayam yang dijadikan sup. Hirup kuah panas-panas sambil ratah kaki ayam memang sedap. Tahu-tahu je dah habis. Kadang-kadang tak sempat nak rasa nikmat tu sebab laju sangat habis.
Jom kita cuba buat resepi guna resepi yang dikongsi oleh RASA.
BAHAN-BAHAN:
10 Kaki ayam
10 tangkai cili padi merah/hijau (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris)
1 batang serai (dihiris)
5 biji tomato ceri (dihiris)
2 sudu kecil sos ikan
2 biji limau kasturi
Garam dan gula
CARA PENYEDIAAN:
1. Mula-mula, rebus kaki ayam sampai jadi lembut. Kemudian sejukkan. Bila dah sejuk, tanggalkan isi dari tulang.
2. Masukkan kaki ayam yang telah dibuang tulang dalam besen atau bekas besar. Campurkan semua bahan yang telah dihiris iaitu cili padi, bawang besar, serai, dan tomato ceri. Kemudian gaul.
3. Masukkan sos ikan, perahkan limau kasturi dan perasakan dengan garam serta gula. Gaul lagi sekali.
4. Kalau suka hirup kuah, boleh masukkan sedikit air rebusan kaki ayam tadi. Siap dan boleh dihidang.
MESTI BACA: Hotteok Lempeng Manis Korea, Jom Cuba Resepi Ini Untuk Minum Petang
Resepi Biskut Nestum Coklat, Guna Acuan Reben, Terujanya Nak Makan!
Resepi Pulut Mangga Lemak Macam Di Hatyai, Jom Cuba Buat Sendiri
SUMBER: RASA
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club
Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my