Perasan tak, anak-anak kita sering saja mengucapkan kata “ala… kacang je tu” bagi perkara yang dirasakan mudah untuk dilakukan.
Namun bila kita menyentuh tentang menggoreng kacang tanah, sah ini bukannya mudah!
Apa yang sering terjadi, bila goreng mesti ada yang terhangus, masak tak sekata dan paling sedih belum pun garing sudah diangkat dari kulai. Pasti rasanya tidak enak, bukan?
Oleh itu tak rugi kiranya kita ‘menuntut’ ilmu tentang bagaimana cara memasak kacang tanah agar masak sempurna.
Di sini ada 2 cara, dan anda boleh pilih yang mana lebih memudahkan anda. Jika rajin, boleh juga cuba kedua-duanya.
CARA PERTAMA
“Mak saudara saya jual nasi lemak sedap,dia kongsikan cara goreng kacang tak hangit, dan rangup krup krap. Hihi. Nampak sangat selalu hangit goreng kan? Ya, memang betul pun.”-NurSaida Nafisa Che Abdullah.
INI TIPNYA
1. Basuh kacang tanah dan tak perlu keringkan sangat,sejat sahaja dalam penyejat.
2. Sediakan kuali bersih, letak atas api sederhana besar.
3. Tuang kacang dalam kuali tadi, sangai sekejap sampai air kacang yang dibasuh tadi kering. Kacau kacau manja kacang tersebut.
Ads
4. Nampak kacang dah kering air, baru masukkan minyak. Minyak tak guna banyak ya, cukup – cukup untuk goreng kacang. Maksudnya, bukan deep fry. Minyak untuk cepat masak berbanding sangai tanpa minyak.
5.Kacau perlahan lahan kacang di atas api sederhana. Lepas tu, rasa kacang,agak -agak dia nak empuk,automatik tutup api ya. Tak perlu tunggu kacang empuk sebab nanti hangit kulit kacang dan hodoh.
6.Angkat kacang separa empuk tu letak atas tisu . Percaya ke tak percaya, kacang itu lama kelamaan empuk sendiri tau.
Ads
7.Kacang panas, biarkan dahulu pada suhu bilik. Bila kacang dah sejuk,simpan dalam bekas kedap udara supaya kekal rangup.
“Kacang pun jelita sahaja,kulit tak “sunburn”,” glow glowing”, licin bak mutiara. Rasa pun sekali rasa nak rasa lagi. Kalau makan depan television tengok drama,kacang yang habis dulu.”
CARA KEDUA
Ads
Ini lain pula caranya yang dikongsikan oleh Mariyana Razalli Via MAHN.
“Just nak kongsi tips. Bakar kacang dalam periuk “-Mariyana
CARA-CARANYA:
Panggang kacang dalam periuk dan tutup periuk tersebut. Then tunggu dalam 1 @ 1jam setengah.
” Sambil tu boleh ler korang mendeco rumah bagai! Dah tak payah nak duk tunggu tepi kuali kacau kacang tanah sampai garing.
“Kalau nak guna oven pun boleh, tapi yang ni lebih syok boleh jimat letrik! Kacang pun, masak sekata jer!!”
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila bercerita tentang bab memasak ini, percayalah semua antara kita ada kepakaran masing-masing dalam menyediakan hidangan untuk keluarga. Salah satunya mesti ada yang cukup mahir dalam buat resipi berasaskan sambal. Pun begitu, tidak dinafikan menumis sambal bukanlah mudah. Ada caranya yang tertentu dan jika silap gaya sambal yang ditumis boleh hangit atau pun tidak dimasak sempurna.
Perasan tak, biasanya bila kita lihat resipi sambal, ‘kata kunci’ yang digunakan untuk menumis cili adalah tumis hingga pecah minyak. Jadi apa petua dan petanda bahawa sambal yang kita tumis itu telah pecah minyak atau sebaliknya? Jom kita semak kaedahnya.
Tip Menumis Cili
1. Minyak perlu banyak
Pastikan minyak yang digunakan tidak terlalu sedikit. Ini bertujuan untuk pastikan cili yang ditumis dapat dimasak dengan sempurna, iaitu sehingga pecah minyak. Jika sedikit minyak yang digunakan, cili tidak dapat ditumis dalam masa yang lama dan cili akan cepat hangus.
2. Api sederhana
Ketika menumis, gunakan api sederhana dan bukannya api besar. Cara ini akan menjadikan sambal masak dengan lebih sempurna berbanding api besar yang akan menyebabkan sambal lebih mudah menjadi hangit.
3. Kacau selalu
Saat menumis, sambal hendaklah dikacau selalu untuk pastikan cili ditumis masak sekata.
4. Garam
Jangan lupa masukkan garam ketika menumis tumisan agar rasanya sebati ketika dimasak dan dikatakan garam juga dapat menggaringkan cili yang ditumis menjadi lebih sempurna.
Tanda Telah Pecah Minyak
1. Tumisan cili berwarna agak gelap.
2. Minyak tumisan terlihat memercik-mercik di dalam kuali.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Mencari menu yang mudah dan digemari oleh seisi keluarga untuk dinikmati bersama pada bila-bila masa, tidak salah kiranya memilih untuk menyediakan puding roti ini. Ianya enak dimakan setelah disejukkan mahupun usai dimasak.
Jadi usah tunggu lagi, jom kita sediakan menu nan satu ini untuk keluarga tercinta dengan menggunakan resipi yang dikongsikan oleh Ariana Sofia ini. Jom semak.
Hari ni Ariana nak share resepi menu yang simple. Puding roti kuah kastard. Puding ni makan sejuk pun sedap.
2 cawan susu cair
1/2 cawan air
4 sudu gula biasa
2 sudu besar tepung kastard
Cara Penyediaan:
1. Mula-mula ariana sapu roti dengan butter. Jangan letak banyak sangat butter nanti berminyak sangat.
2. Lepas tu susun roti yang dah siap dalam loyang yang dah disapu butter.
3. Lepas tu pukul telur dan esen vanila sehingga sebati. Dah sebati masukkan gula halus. Pukul sehingga gula hancur atau sebati.
4. Masukkan susu segar dan kacau sebati.
5. Tuang adunan atas roti tadi dan tekan-tekan sikit dengan sudu supaya roti terendam.
Tabur kismis kat atas.
Bakar dengan suhu 200°c selama 25 minit. Boleh kurangkan suhu kalau risau hangit.
Untuk kuah kastard pula.
1. Masukkan susu cair, gula, air dan tepung kastard dalam periuk. Masak sehingga kuah pekat. Jangan terlampau pekat cz bila dah sejuk kuah akan lagi pekat.
2.Kuah akan nampak kekuningan macam ni.
3. Lepas kuah dah sejuk bolehlah tuangkan atas puding roti yang dah masak tadi.
Ok. Bolehlah makan. Simpan dalam peti ais lagi sedap. Selamat mencuba
Kalau kita biasa beli di kedai, adakalanya bawang goreng itu hancur dan rasanya pun kurang. Ada sesetengah yang lemau kerana masuk angin. Apa kata cuba buat sendiri, bukannya susah pun. Malah, kalau rajin, boleh menjana pendapatan dengan bawang goreng ini.
Jom admin kongsikan cara simple yang ditunjukkan oleh saudara Ahmad Salehuddin Amirwan resipi bawang goreng style ibunya.
BAWANG GORENG STYLE MAK ABG..
Kat rumah abg memang kena selalu ada stok bawang goreng ni sbb bila nak makan pape tabur bawang goreng ni jadi wangi je..
Disebabkan ramai yg tanya ni abg share resepi kat sini ye..
Cara membuat:
Mula2 kupas kulit bawang tu dulu ye.. nk mudah rendam dgn air panas so senang lah nk kupas kulit tu.Hiris lah bawang tu nipis2.. abg potong manual je ye sbb abg x de benda untuk hiris tu. Lepas hiris, cuci bawang tu bersih2 dan toskan sampai bawang betul2 kering.Lepas dah kering boleh lah panaskan minyak dalam kuali ye, minyak kena betul2 panas baru masukkan bawang tu.. lepas tu rajin2 lah gaul supaya bawang tu masak sekata.
Bila dah kekuningan garing boleh lah angkat dan toskan minyak tu.. tunggu sejuk baru masukkan dalam bekas..
Tips dr mak : bila warna bawang dah mula kekuningan boleh lah slowkan api gas ye supaya dia x hitam dan hangus.. kt sini lah biasanya org terlepas pandang sbb bila hitam bawang tu akan jadi pahit x sedap.. sentiasa kacau bila dah slow kan api tu sampai lah ia garing ye.. dah garing boleh lah angkat..
Ni abg buat 2kg dpt lah 1 bekas tu.. dia kena rajin dan sabar ye..
Ni abg halalkan sape yg nak buat niaga atau buat makan sendiri..
Cukup doakan kesihatan mak abg kembali pulih sepenuhnya mcm mak2 diluar sana…
Terkini Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengeluarkan satu kenyataan media menerusi laman facebook rasminya berhubung larangan jualan produk makanan yang dikesan mengandungi racun berjadual...